ArcGIS в заповіднику

Територія заповідника розміщена на півночі Київської області та займає площу у майже 227 тис га. Унікальність заповідника полягає у тому, що він є найбільшим природоохоронним об’єктом та розміщений в зоні радіоактивного забруднення.

Для його обслуговування було задіяно понад тисячі фахівців, які працюють в заповіднику вахтовим методом.

З метою збору та систематизації інформації, яку щоденно спостерігають фахівці було впроваджено метод опитувань за використання мобільного додатку Survey123.

Так для працівників було створено тематичні опитування спрямовані на геопросторове фіксування правопорушень, таких, як незаконний вилов риби, полювання, вирубування деревини, незаконне перебування на радіаційно-забрудненій території.

Можливість використання даних додатків навіть за відсутності Інтернету (більшість території немає мобільного покриття) дало змогу фіксувати події протягом дня та завантажувати цю інформацію з геопросторовою прив‘язкою в офісі мережею WiFi.

Накопичена інформація дає можливість керівництву заповідника зробити аналіз та прийняти управлінські рішення щодо правильного розміщення інспекторів на території заповідника, посилити контроль тих, чи інших ділянок, де спостерігається найбільше правопорушень.

Ще одне опитування було направлене на збір інформації про розповсюдження представників тваринного та рослинного світу. Отримана інформація буде використана для створення атласів та літописів заповідника.

До Чорнобильської  аварії територія заповідника була заселеною, на ній велось переважно лісове та сільське господарство. Територія налічувала багато населених пунктів.

За понад 30 років інфраструктура населених пунктів зазнала саморуйнування. Всі антропогенні ландшафти трансформувались у природні. Відповідно заросли і дороги. Враховуючи те, що у функціях заповідника є пожежоохоронна діяльність є важливим моніторинг якості дорожньої мережі. Для вирішення цього завдання було використано додаток QuickCapture. За допомогою цього додатку було організовано збір інформації якості дорожнього покриття шляхом побудови полі ліній по маршруту пересування, та фіксації наявності перешкод проставляючи точкові маркери.

Отримана інформація дасть змогу оперативно прокладати маршрути та найбільш ефективно переміщуватись по території заповідника.

 

Враховуючи, що адміністрація заповідника перебуває у м. Києві та повинна оперативно аналізувати інформацію було розроблено на базі веб додатків геопортал заповідника, на який було розміщено шари з всією геопросторовою інформацією. Деякі шари зав‘язані на бази даних додатку Survey123, що дає можливість оперативно оприлюднювати всю інформацію.

На основі даного геопорталу планується створення загальнодоступного геопорталу для широкого доступу на сайті заповідника.

 

Для здійснення наукової діяльності заповідника планується використати пакет додатка ArcGIS pro, з метою обробки космічних знімків та розробки геоінформаційних баз даних. Однак проблема заповідника полягає у відсутності комп’ютерів, що відповідають рекомендованим параметрам для встановлення програмного забезпечення ArcGIS.