Добрі книги про ГІС vol.1

Підручник з ГІС для ArcGIS Desktop 10.8

Підручником для читачів, які не знайомі з програмним забезпеченням ArcGIS, є підручник з ГІС для ArcGIS Desktop 10.8 , написаний Вільпеном Л. Горром та Крістен С. Курланд. Автори діляться основами використання та складання карт, а також роботи та аналізу просторових даних. Горр і Курленд розробили книгу на основі навчальних матеріалів, які вони використовували на курсах ГІС в Університеті Карнегі-Меллона в Пітсбурзі, штат Пенсільванія, та під час семінарів з ГІС, призначених для професіоналів. Це одна з найпопулярніших книг, яку видає Esri Press.

Окрім вивчення інструментів та функціональних можливостей програми ArcMap, читачі працюватимуть із трьома розширеннями ArcGIS для наступних завдань:

· ArcGIS 3D Analyst — Створення 3D-сцен, проведення об’ємної анімації та аналіз форм рельєфу

· ArcGIS Spatial Analyst — Створення та аналіз растрових карт

· ArcGIS Network Analyst— вирішення складних проблем маршрутизації та пошук найкращого місця для об’єктів на основі демографічних показників та інших факторів.

Кожен розділ містить покрокові інструкції щодо виконання навчального посібника, а також карти та інші графічні малюнки, що ілюструють кроки. Читачі дізнаються, як зробити все: від запуску ArcMap та функцій маркування до геокодування адрес та проведення аналізу придатності місця. Більшість розділів також включають цікаві завдання, такі як вибір найкращих місць для нових фермерських ринків у районах з недостатнім обслуговуванням Вашингтона, округ Колумбія, аналіз населення в містах Каліфорнії, яким можуть загрожувати землетруси, та оцінюють смертність від серцевих нападів поза лікарнями за статтю.

Книга містить вправи та екзаменаційні  завдання, які можна завантажити разом із безкоштовною пробною версією програмного забезпечення ArcGIS Desktop.

Горр є заслуженим професором державного управління та інформаційних систем управління в Коледжі інформаційних систем та державного управління Хайнца в Університеті Карнегі Меллона, де досліджував та викладав ГІС-програми.

Курланд — викладач архітектури, інформаційних систем та державного управління в коледжі і архітектурній школі Х. Дж. Хайнца університету Карні Меллона. Вона також викладає в університеті ГІС, інформаційне моделювання будівель, автоматизоване проектування, тривимірну візуалізацію, управління інфраструктурою та аналіз даних підприємств.

(Print edition ISBN: 9781589486140, $59.95; e-book edition ISBN: 9781589486157, $59.95)

Знайомство з ArcGIS Desktop 10.8

Читачі, які хочуть навчитися користуватися програмним забезпеченням ArcGIS Desktop, отримають перевагу від знайомства з ArcGIS Desktop 10.8 . Це шосте видання авторитетного підручника, де викладаються основи створення карт, проведення просторового аналізу, побудови та редагування просторових баз даних. Читачі в основному використовуватимуть додаток ArcMap, щоб виконувати вправи в книзі.

Книга включає вправи, які охоплюють такі загальні завдання:

· Взаємодія з картами та даними

· Робота з ArcGIS Online, яка інтегрована в робочі програми ArcGIS

· Робота з системами координат та проекціями

· Символізація, класифікація та маркування обєктів

· Виготовлення карт для презентацій

· Побудова баз геоданих

· Створення та редагування обєктів

 

· Адресне геокодування

· Запит даних

· Вибір обєктів за місцем розташування

· Об’єднання та відношення даних

· Підготовка даних до аналізу

· Геообробка векторних даних

· Використання ArcGIS Spatial Analyst для аналізу просторових взаємозв’язків

Знайомство з ArcGIS Desktop 10.8 має стати робочою книгою як для студентів, так і для професіоналів, які тільки починають роботу з ГІС. Книга включає доступ до безкоштовної 180-денної пробної версії ArcGIS Desktop, а також даних, необхідних для виконання вправ.

Авторами є Майкл Лоу та Емі Коллінз. Юрист - картограф та професіонал у галузі ГІС з більш ніж 15-річним досвідом роботи. Працював картографом у Esri, розробляв картографію для книг, редагував та тестував робочі книги ГІС, редагував Книгу карт Esri . Коллінз — позаштатний письменник та редактор з більш ніж 16-річним досвідом роботи в галузі ГІС. Вона працювала в Esri технічним редактором, удосконалюючи свої навички роботи з ГІС та розробляючи ефективні навчальні матеріали. Вона продовжує допомагати розробляти навчальні книги з ГІС.

(E-book edition ISBN: 9781589485785, $99.99)

Надання води та енергії: ГІС для комунальних послуг

Esri Press запускає свою серію книг «Застосування ГІС», покликаних надихнути читачів стати просторовими мислителями, розповідаючи історії про те, як однолітки у своїй галузі використовують ГІС та що вони досягли завдяки цій технології. Перша книга серії " Доставка води та енергії: ГІС для комунальних послуг" .

Дана збірка коротких історій від комунальних служб по всьому світу — від Austin Utilities в США до Дубайського управління електроенергетики та води (DEWA) – розповіді про те, як ці організації застосовують ГІС у своїй діяльності. Вона має бути інструкціє для інших комунальних підприємств, які розглядають можливість використання інформації про місцезнаходження в даних чотирьох сферах: стійкість та надійність, оперативна гнучкість, безпека та охорона та обслуговування клієнтів. Дані історії підкреслюють, як ГІС можна успішно використовувати для візуалізації та аналізу даних для підвищення поінформованості про ситуацію, підвищення ефективності операцій, кращого реагування на надзвичайні ситуації та поліпшення спілкування з клієнтами.

Розділ стійкості та надійності книги зосереджується на тому, як комунальні служби інтегрують ГІС з даними, що надходять від датчиків реального часу, щоб запобігти відключенню електроенергії та забезпечити покращене обслуговування клієнтів. Наприклад, електрична компанія Elvia в Норвегії збирає дані з розумних бездротових датчиків, які подаються в ArcGIS для аналізу та візуалізації. Таким чином, програма може відстежувати такі проблеми, як перегрів енергетичного обладнання, який може спричинити перебої в електромережі.

Другий розділ книги присвячений використанню ГІС для підвищення ефективності щоденних операцій. Тематичне дослідження, проведене компанією Greenville Utilities Commission, організацією в Північній Кароліні, показує, як комунальне підприємство використовувало технологію ArcGIS для створення інформаційних панелей, що, наприклад,  відображають на картах, діаграмах та датчиках оперативну інформацію про моніторинг одорантів, виявлення витоків газу, повідомлення про аварії та лічильник газу.

Третій розділ книги присвячений використанню ГІС для безпеки та охорони, а також тому, як картографування та аналіз можуть бути використані для управління надзвичайними ситуаціями та реагування на катастрофи, починаючи від витоків газу і закінчуючи ураганами чи землетрусами. Наприклад, Brunswick Electric Membership Corporation (BEMC) у Північній Кароліні використовувала ГІС для реагування та відновлення збитків, заподіяних ураганом Метью у 2016 році. Як сказав Семюель Пушвера, керівник відділу ГІС з BEMC. "Особи, які приймають рішення, дійсно цінують чітку картину реальних польових умов".

Останній розділ стосується догляду за споживачами та того, як ГІС можна використовувати для кращого спілкування з клієнтами, отримання їх відгуків про проблеми та аналізу цієї інформації. Наприклад, DEWA зробила доступним для громадськості калькулятор Shams Dubai. Даний Інтернет-додаток ГІС використовує аналітичні можливості ArcGIS для розрахунку придатності сонячних панелей для будь-якого даху в Дубаї, а також для визначення потенційного виробництва енергії, економії коштів та переваг для навколишнього середовища.

Кожен розділ книги закінчується ідеями та стратегіями щодо початку роботи з ГІС, які стосуються щойно обговорених тем. "Ви можете використовувати цю книгу, щоб визначити, де карти, просторовий аналіз та ГІС можуть бути корисними у вашій роботі, а потім, як наступні кроки, дізнатися більше про ці ресурси", - написали редактори книги Пат Хол та Кіт Манн. Завантажте PDF, щоб отримати доступ до цих ресурсів.

Холь — директор рішень в галузі електротехнічної промисловості Esri. Він контролює планування та виконання стратегій Esri щодо виходу на ринок в галузі електроенергетики, головним чином у США. Холь допоміг піонерствувати в застосуванні ГІС для електромереж. Він має понад 35 років досвіду в галузі машинобудування, операцій, технологій та управління виконавчими органами.

Манн, інженер-виробник Esri Press, співпрацює з авторами, щоб перетворити їхні ідеї та знання на книги, що пропагують силу просторового мислення за допомогою карт та ГІС.

(Print edition ISBN: 9781589486751, $19.99; e-book edition ISBN: 9781589486768, $19.99)