"Люди і планета нерозривно пов'язані"

  • Платформи цифрового картографування, розроблені Esri, включаючи ArcGIS, зробили революцію в галузі охорони природи та екологічного планування, управління та вироблення політики.
  • Співзасновник Esri Джек Дангермонд називає геоінформаційні системи (ГІС) "своєрідною розумною нервовою системою для нашої планети в той час, коли людству вкрай потрібна така система для вирішення екологічних та гуманітарних криз".
  • Він зараховує успіх Esri до стійкої траєкторії великих інвестицій у науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи (НДДКР), не дотримуючись сторонніх інвесторів та надаючи пільгове та безкоштовне використання програмного забезпечення екологічним некомерційним організаціям.
  • В цьому інтерв'ю із засновником і виконавчим директором Mongabay(Монгабай) Реттом А. Батлером Дангермонд каже, що технології, в умовах нинішнього розладу політичного клімату, слід використовувати для заохочення взаєморозуміння, а не зупинятися на розбіжностях.

На сьогоднішній день карти є найважливішою частиною майже всіх зусиль щодо збереження довкілля. Карти дозволяють вченим та практикам охорони природи визначати, де вони працюють, розподіляти ресурси, впорядковувати та представляти дані, повідомляти результати своєї роботи. Важко уявити сучасний заповідник без карт.

До епохи комп’ютерів виготовлення карт, як правило, було сферою діяльності фахівців. Але в міру того, як комп’ютери стали більш загальнодоступними у 1980-х і 1990-х роках, створення карт стало більш доступним, що спричинило різке зростання створення та використання карт як платформи для представлення постійно зростаючого масиву даних.

Карта TNC із зображенням втрат лісу на Борнео. Представлено на платформі історій ArcGIS від Esri.

Великим фактором, що сприяє прискоренню створення карт, був розвиток геоінформаційних систем (ГІС), систем для збору, зберігання, управління та аналізу просторових даних. І жодна компанія не стала більшим гравцем у просторі ГІС, ніж Esri, місто Редлендс, штат Каліфорнія,.

Заснована в 1969 році як Інститут дослідження систем навколишнього середовища, продукція Esri, така як ArcGIS, стала основою для незліченних застосувань у багатьох галузях промисловості. У сфері збереження довкілля ArcGIS використовується для управління та подання даних для величезного набору застосувань, від картографування середовища існування дикої природи до розуміння впливу кліматичних змін до демаркації заповідних територій на суші та в океанах.

Esri була заснована Джеком та Лорою Дангермонд, які з самого початку прихилили приватну компанію до “стійкого зростання”. На практиці це означало значні інвестиції у НДДКР, ухилення від зовнішніх інвестицій, щоб дозволити компанії зосередитись на довгострокових цілях, а не на негайній фінансовій віддачі, та надання знижок та безкоштовного використання свого програмного забезпечення некомерційним організаціям, які працюють для розуміння та моніторингу навколишнього середовища.

"Esri сьогодні є успішною компанією, тому що ми докладаємо всіх зусиль, щоб обслуговувати наших користувачів", - сказав Джек Дангермонд під час інтерв'ю Mongabay в жовтні 2020 року. "Такі симбіотичні відносини між Esri та нашими користувачами призвели до стабільної та стійкої компанії, де ми можемо залишатись зосередженими на нашій місії інтегрувати екологічне та географічне мислення для того, зоби уряди, підприємства та неприбуткові організації працювали більш стійко".

Продукція Esri широко використовується групами, що займаються проблемами навколишнього середовища:  база даних історичних карт компанії  - це хто є хто з неприбуткових організацій від Інституту світових ресурсів до Ради з питань захисту природних ресурсів до Грінпісу.

Карта Союзу зацікавлених вчених, що показує прогнозовані дні екстремальної спеки. Представлено на платформі історій ARCGIS від Esri

Філософія Дангермонда щодо того, як він веде свій бізнес, поширюється і на те, як він розглядає наші відносини з навколишнім середовищем. У 2017 році він із дружиною пожертвували 165 мільйонів доларів на охорону природи для створення заповідника Джека та Лори Дангермонд у центральній Каліфорнії. "Дангермонди" також підписали зобовязання  "Даючи обіцянку" , зобов'язуючись віддавати більшу частину свого багатства на благодійні цілі.

"Ми покладаємось на природні місця та біорізноманіття, яке вони містять", - сказав Дангермонд в інтерв’ю Монгабай. "Отже, наше виживання, і, в свою чергу, наше економічне процвітання пов'язане з тим, що ми є хорошими розпорядниками довкілля"

Відповідно, Дангермонд називає зміну клімату та втрату біорізноманіття «екзистенціальними загрозами», які необхідно терміново вирішити незалежно від того, де хтось сидить у політичному спектрі. І він вважає, що інструменти Esri можуть зіграти певну роль у сприянні вирішенню проблем.

Прибережні дубові ліси вздовж хребта з видом на пагорби, що спускаються до Тихого океану в заповіднику Дангермондів. © Білл Марр / TNS

"Ми насправді зупиняємося не на поділах, а на тому, як ми можемо заохотити взаєморозуміння, щоб допомогти пом'якшити виклики та заохотити прийняття обґрунтованих рішень", - сказав він. «Ми знаходимося в точці, де немає простих рішень. Потрібні мільйони рішень та дій на всіх рівнях суспільства та всередині організацій, щоб зрозуміти, адаптуватись та покращити обставини навколо нас. У цьому сенсі ми намагаємось зосередитись як компанія на тому, як ми можемо рухатися вперед до більш стійких результатів, інформованих точними даними та заснованих на раціональному мисленні ".

Дангермонд говорив про ці питання та інше під час розмови у жовтні 2020 року із засновником та виконавчим директором Mongabay Реттом А. Батлером.